Smerter i skulder

Hva skyldes smerter i skulder?

Smerter i skulderen kan skyldes funksjonsfeil i skulder og arm, men kan også skyldes muskelknuter og låsninger i nakken som gir utstrålende smerter. Prolaps kan også forårsake skuldersmerter. Funksjonen i nakken, skulderen og armen må ofte sees under ett for å oppnå et tilfredsstillende resultat.

Undersøkelsen

Individuell vurdering er en forutsetning for en riktig diagnose og et vellykket behandlingsresultat. Pasienter med skuldersmerter har som regel flere funksjonsfeil samtidig. Derfor må man undersøke funksjonen i nakken, skulderen og armen for å finne de strukturer som forårsaker smerte og ubehag.

 
 

Årsaker

Nedenfor kan du lese om en del av årsakene:

Nedsatt bevegelighet i ledd i nakkesøylen er en av de vanligste årsakene til smerter og plager i dette området. Det kan også være låsninger i skulderledd eller brystrygg som forårsaker skulder smerter. 

Leddlåsninger synes ikke på røntgenbilder, men kan lokaliseres av våre terapeuter som driver med manipulasjonsbehandling, eksempelvis en kiropraktor.

«Knuter» i muskulaturen som gir smerte og ubehag. Disse kommer av økt, unormal aktivitet i muskelen over tid. Disse kan bli smertefulle.

De er lette å oppdage, og behandles best med muskulær behandling eller akupunktur

Triggerpunkter er knuter i muskler og senefester som forårsaker strålesmerter til andre områder.

Det er den reaksjonen som skjer i vevet som følge av en akutt eller kronisk irritasjon. Noen ganger kan det være hevelse og varme i vevet som følge av dette, men betennelser må ikke forveksles med infeksjoner (som skyldes bakterier eller virus). Nesten alle som har smerte, har også en viss grad av betennelse eller irritasjon. Betennelser kan behandles på flere måter. Vanligst er kortisoninjeksjoner, betennelsesdempende medisiner (NSAID), trykkbølgebehandling og intramuskulær stimulering (IMS). De fleste betennelsene går over av seg selv.

Betyr at den stabiliserende muskulaturen rundt ett eller flere ledd er for svak eller ikke fungerer tilfredsstillende.

Forandringer i kroppsholdning kan gi økt belastning på brystryggen og forårsake muskelspenninger.

Musklene er omgitt av hinner som over tid kan endre form og bli rigide og hindre musklenes normale smidighet. Dette kan forårsake kroniske holdningsforandringer, innskrenket bevegelighet og etter hvert smerter og ubehag hos en del pasienter. Dette er noe vår strukturelle integreringsterapeut er spesialist på å korrigere.

Med dette mener vi nedsatt bevegelighet i «leddene» mellom ribbena og ryggsøylen eller brystbenet.  Årsakene kan være mange, men muskulære spenninger og langvarige feilstillinger kan være noe av grunnene til problemet. 

Dette kan forårsake smerter opp mot skulder og ut i arm. 

Dersom det er stivhet i ledd eller muskulatur i brystryggen kan stress utløse smerter i dette området, men stress er som regel ikke årsaken, men heller den utløsende faktor.

Når skiven mellom virvlene sprekker og skivekjernen presses ut, kalles det prolaps. 

Akutte store prolapser kan irritere nerverøtter og forårsake sterke smerter, i verste fall lammelser. Likevel er det slik at nesten 50% av befolkningen har prolaps uten at dette forårsaker smerter eller problemer. 

Senebetennelse er den vanligste formen for betennelse. Kroniske senebetennelser kalles tendinoser. En av de mest effektive behandlingsformene er trykkbølge behandling

Slitasjeforandringer sees ofte i nakkesøylen og i skulderleddet. Mange pasienter blir feilaktig informert om at ubehaget de føles skyldes slike forandringer. I praksis viser det seg at de fleste blir friske med riktig behandling til tross for slitasje eller forkalkning. 

Previous slide
Next slide

Behandling tilpasset deg og dine plager

Pasienter med like symptomer kan har helt forskjellige årsaker til sine plager. Terapeutene på Meraki Helse vil opptre som din rådgiver og skreddersy et behandlingsopplegg spesielt tilpasset deg og dine plager.

De vanligste behandlingsformene

Dette er en oversikt over de behandlingsformene man vanligvis har best resultater med på pasienter med smerter i skulderen. Det er likevel viktig å understreke at det kan være nødvendig å bruke helt andre behandlingsformer enn de som er beskrevet, og at det i de fleste tilfeller er nødvendig å kombinere flere behandlinger samtidig for å lykkes.

Er spesifikke grep terapeuten utfører for å løse opp ledd med nedsatt bevegelighet. Manipulasjonsbehandling virker raskt og vanligvis merker man bedre bevegelighet ganske kort tid etter behandling. Manipulasjonsbehandling er effektiv mot låsninger i nakke, rygg og bekken, men også på ledd i ekstremitetene; skulder, albue, håndledd, hofter, knær, ankler, føtter, tær og fingre.

Når man trykker på «aktive» triggerpunkter, reproduserer man den smerten pasienten plages av til vanlig. Det finnes flere metoder for å behandle triggerpunkter. Den vanligste er å trykke hardt på punktet i ett til to minutter inntil smerten avtar. Triggerpunkter kan også behandles med IMS, kortisoninjeksjoner, trykkbølgebehandling samt en rekke andre metoder.

Kraftig og dyp massasje som bryter opp spenninger og muskelknuter. Teknikken brukes både på langs og på tvers av muskelfibrene. Denne metoden benyttes sjelden på pasienter med akutt skade.

En form akupunktur som brukes spesifikt på muskelknuter, muskelspenninger og betennelser. Når nålen treffer riktig, opplever man ofte at muskelen får en «rykning», for deretter å slappe av.

Trykkbølger er en serie med hurtige slag som trenger opptil 35 mm under huden og løser opp kroniske betennelser i muskulatur og senefester. Dette er en metode som sjelden benyttes på pasienter med akutte skader.

I Kinesiotape-metoden bruker vi den elastiske tapen over og rundt musklene slik at den støtter og assisterer musklene og motvirker overspenning. Tapen legges på huden med forskjellige patenterte teknikker. Målet med tapen er å stimulere muskulaturen til å arbeide mer eller mindre. Tapen kan også benyttes til å redusere belastningen på bånd og ligamenter. Kinesiotape metoden brukes sjelden alene, men som et supplement til annen behandling.

Ved hjelp av «slynger» blir pasienten tvunget til å bruke små, stabiliserende muskler som er viktige for normal bevegelighet og stabilitet.

Noen pasienter har nytte av å ta medisiner som en del av behandlingen. Enkelte vil måtte bruke smertestillende medisiner en lengre periode, kanskje resten av livet. Medikamentene reduserer smerteopplevelsen på ulike måter, for eksempel ved å dempe aktiviteten i nervesystemet eller ved å ta bort den betennelsesreaksjonen mange pasienter har når de er smertepåvirket. Uansett medisinering er det viktig at dette gjøres under veiledning av pasientens fastlege eller en smertelege i samarbeid med terapeuten. Et grunnprinsipp innenfor smertebehandling er «føre var». Det vil si at det alltid lønner seg å dempe smerten og betennelsen så tidlig som mulig. På den måten vil en trenge mindre medikamenter og reduserer sjansen for at smertene blir kroniske.

En gammel kinesisk behandlingsform med lange tradisjoner. Akupunkturens smertedempende effekt er godt dokumentert. I tillegg har behandlingen god effekt på blodsirkulasjonen, mage- og tarmsystemet, immunforsvaret og den psykiske helsen.

Timebestilling

Vi ønsker at du raskt skal få time hos oss.
Bruk vår onlinebestilling og finn ønsket tidspunkt.

Finner du ikke time på nett, kan du ringe oss direkte

Your Cart

Hva leter du etter?