Fibromyalgi

Fibromyalgi

Fibromyalgi er en revmatisk sykdom som tilhører gruppen bløtdelsrevmatisme. Fibromyalgi kalles et syndrom fordi det vanligvis følger med en rekke ledsagende og uspesifikke symptomer.

Fibromyalgi kan gi smerter i muskulatur og ledd, utpreget tretthet og dårlig søvn. I begynnelsen er det vanlig at smertene inntrer på ett bestemt sted. Det er også vanlig at smertene kommer og går litt i begynnelsen, før de etter hvert blir mer konstante, og gjerne sprer seg til andre deler av kroppen.

Årsaken til fibromyalgi

Man kjenner ikke årsaken til fibromyalgi. Det er trolig ingen enkeltårsak, men flere årsaker som varierer fra person til person. Stress, depresjon, krevende livssituasjon, eller kombinasjon av disse kan være årsak til sykdommen, noe annet er at dårlig søvn påvirker kroppen negativt, og det oppstår muskelsmerter som etter hvert sprer seg til all muskulatur.

 

Symptomer på fibromyalgi

Ofte kommer tilstanden snikende med smerter som kommer og går. Ettersom tiden går øker smertene i utbredelse, styrke og varighet inntil de blir mer eller mindre kroniske. Smertene kan sitte både i muskulatur, ledd og i selve skjelettet. De fleste beskriver smertene som brennende, stikkende eller som tannpine. Smertene kan flytte på seg og ikke følger bestemte mønster.

Pasienter med fibromyalgi våkner ofte opp trette og uopplagte til tross for at de tilsynelatende har fått tilstrekkelig søvn. Undersøkelser tyder på at fibromyalgipasienter har en hjerneaktivitet om natten som ligner på den i våken tilstand, og naturligvis blir da søvnen ikke dyp nok, som igjen fører til tretthet og lite energi.

Mange er også plaget av hodepine og ansiktssmerter som kan være forårsaket av ømhet/stivhet i nakke- og skuldermuskulaturen. Andre symptomer kan blant annet være angst og depresjon, konsentrasjonsvansker, humørsvingninger, brystsmerter og svimmelhet.

 

Behandling av fibromyalgi

Det finnes ingen enkel kur for fibromyalgi, men det finnes behandling som kan hjelpe.

Smertelindrende medisin anbefales ikke, men kan være nødvendig for noen.

Den viktigste behandlingen er moderat fysisk aktivitet. Det kan gi smerter i musklene, men det er viktig å ikke gi opp av den grunn, da aktiviteten ikke kan skade. Det absolutt verste man gjør er å ikke tørre røre på deg, i frykt av at smertene er tegn på at du gjør noe galt.  Men man må huske på å velge en aktivitetsform som passer deg.

 

I tillegg til fysisk aktivitet kan lymfedrenasje virke positivt til å lindre smerte og gi økt mestringsevne i hverdagen. Ved lymfedrenasje stimulerer man lymfesystemet og ved vakuum skaper man et undertrykk som blant annet bidrar til økt blodsirkulasjon. Utskillelsen av avfallsstoffer økes, og oppsamlede giftstoffer finner veien ut etter hyppige toalettbesøk. Resultatet er ofte mer overskudd og energi. Vakuumbehandlingen ”masserer” dypt og er en skikkelig grunnbehandling av kroppen. Les mer om lymfedrenasje her.

 

Meraki Helse tilbyr lymfedrenasje både på klinikken vår på Tennebekk (Loddefjord) og på Straume (Sotra).

Ta gjerne kontakt med oss, på e-post eller ring 56126966, hvis du har spørsmål vedrørende behandling av fibromyalgi.

 

Bestill time til lymfedrenasje her – Tennebekk/Straume

Timebestilling

Vi ønsker at du raskt skal få time hos oss.
Bruk vår onlinebestilling og finn ønsket tidspunkt.

Finner du ikke time på nett, kan du ringe oss direkte

Your Cart

Hva leter du etter?