Plantar fascitt

Plantar fascitt

Plantar fascitt er irritasjon i et senelignende bindevev under foten som kalles plantarfascien eller seneplaten. Plantarfascien er festet under foten på fremsiden av hælbenet og går i vifteform frem mot tærne.

ÅRSAK TIL PLANTAR FASCITT

Nedenfor kan du lese om en del av årsakene:

 • Lidelsen skyldes i stor grad ovebelastning av festet på hælbenet, da enten i form av hopping, løping, gange eller stilleståing på harde underlag. Dette er ofte i kombinasjon med dårlig fottøy.
 • Er man da i tillegg hulfot, plattfot eller overvektig er man ekstra utsatt. 
 • Overbelastningen forårsaker mikrotraumer og små rifter i fasciaen som forårsaker arrvev og slitasje av bindevevet.  
 • Over tid kan plantar fascitt bli meget plagsomt i form av smerter og nedsatt funksjonsevne. Typisk er at smertene varer i lange perioder. Dette varierer fra individ til individ, men det er ikke uvanlig at smertene vedvarer mellom 6 til 24 måneder.
 • Man regner med at ca. 10 % av befolkning vil få plantar fascitt i løpet av en livstid og dette gjør det til en av de vanligste fotlidelsene.

UNDERSØKELSE AV PLANTAR FASCITT

En grundig undersøkelse bør utføres for å finne ut årsaken til at plantar fascien blir overbelastet. Ved Meraki Helse foretar vi en klinisk undersøkelse i kombinasjon med ganganalyse slik at vi kan vurdere foten funksjonelt. Diagnosen kan stort sett stilles ved en klinisk undersøkelse, men av og til er bildediagnostikk nødvendig. Plantar fascitt kan sees på diagnostisk ultralyd eller MR-undersøkelse. Hælspore kan man også se på vanlige røntgenbilder.

SYMPTOMER PÅ PLANTAR FASCITT

Smertene kan føles som skarpe knivstikk på undersiden av hælen. Det er vanligvis verst når du reiser deg etter å ha sittet eller ligget en stund. Hvis man står eller går lenge, kan smerten kjennes mer som verking under foten, som kan bre seg fra midt under hælen og langs fotsålen. Innsiden av fotbuen kan også verke. Sårheten og ømheten kjennes bare under foten. Du kjenner ikke smerter på baksiden av hælen. Smertene kan i intensitet spenne seg fra en irriterende verk du merker når du reiser deg til så ille at du ikke kan gå.

 

BEHANDLING AV PLANTAR FASCITT

De aller fleste blir kvitt plagene ved hjelp av konservativ behandling, det vil si uten operasjon. Som regel går lidelsen over av seg selv med litt hjelp, og vanligvis blir en slik tilstand sett ann i minimum ett helt år før man begynner å tenke på operasjon.

Ved akutte tilfeller kan du selv avkjøle og avlaste foten. Har smertene vært der i flere uker anbefales det at man oppsøker kvalifisert fagpersonell for å undersøke og få behandling. 

Innlegg såle kan i noen tilfeller være effektivt for å lindre smerten og gi foten støtte og redusere trykk 

Trykkbølge behandling er svært effektiv for smertelindring og bedring av plantar fascitt. 

Trykkbølger er en serie med hurtige slag som trenger opptil 35 mm under huden og løser opp kroniske betennelser i muskulatur og senefester.

Manipulasjonsbehandling av ledd kan være effektivt da dette kan forbedre leddfunskjonen i foten. Foten har 26 bein og 35 ledd. Stivhet og låsninger i leddene kan forårsake feilbelastning. 

Muskulær behandling kan gi god smertelindring og bedret funksjon.

HÆLSPORE

Mange tror at plantar fascitt og hælspore er en og samme lidelse. Men dette stemmer ikke.  Det er to separate diagnoser, men de kan ofte komme sammen, og kan være vanskelig å skille.

Hælspore er en benet utvekst på hælen der senen festes til hælbeinet, som skjer ved at kalkdannelse over tid utvikler seg til hardt bein. Vi finner ofte hælspore i de som har overbelastningsskader som plantar fascitt, men det kan også forekomme hos de uten symptomer.  Hælsporen dannes på grunn av stress på festet til plantarfascien. Man kan ha plantar fascitt uten hælspore, og man kan ha hælspore uten å ha smerter. Det er ikke hælsporen som gjør vondt, men festet til plantar fascien.

FOREBYGGING AV PLANTAR FASCITT

 • Som forebygging er det viktig å bruke gode sko med oppbygning, gjerne i kombinasjon med innleggssåler.
 • Ved aktivitet, varier aktiviteter som gåing og løping med sykling og svømming.

HVA KAN DU GJØRE SELV

 • Bruk hensiktsmessig skotøy med god oppbygning og støtdemping.
 • Hælen kan avkjøles ved å massere med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig ved akutte smerter.
 • Unngå jogging eller lange gåturer på hardt underlag. Alternativt trening som å sykle eller svømme anbefales.
 • Strekkøvelser og styrking av musklene i fotbuen kan hjelpe å avlaste bindevevet under foten. Du kan få spesifikke øvelser av din terapeut ved Meraki Helse.

Timebestilling

Vi ønsker at du raskt skal få time hos oss.
Bruk vår onlinebestilling og finn ønsket tidspunkt.

Finner du ikke time på nett, kan du ringe oss direkte

Your Cart

Hva leter du etter?