Nakkesmerter

Nakkesmerter

Smerter i nakken er en vanlig lidelse, og kan ha mange årsaker. For de fleste med nakkesmerter er symptomene forårsaket av flere faktorer samtidig.

Stressnakke

Mange opplever nakkesmerter i forbindelse med stress og kalles populært for «stressnakke». Enkelte tror derfor at dersom de slutter å stresse, vil plagene gå vekk av seg selv. Til en viss grad er dette riktig, men man skal være oppmerksom på at smerter i forbindelse med stress eller fysisk aktivitet som regel er tegn på at nakkens muskulatur og ledd ikke fungerer som de skal. Det er derfor riktigere å si at nakkesmertene blir utløst av stress, men ikke forårsaket av stress. De fleste med denne plagen opplever derfor at de tåler både stress og fysiske belastninger etter riktig behandling.

Akutte smerter i nakken bør i de aller fleste tilfeller undersøkes av en kiropraktor. Dette gjelder også mindre plager som, dersom de ikke behandles, kan utvikle seg til å bli kroniske. Funksjonsfeil i muskel- og skjelettsystemet kan lett resultere i slitasje og forkalkninger hvis man ikke får rettet på problemet i tide.

 

Smertebaner

Smerter i nakken kan lett forplante seg ut i armene eller gi hodesmerter avhengig av hva problemet består av. Hvis det er mekanisk trykk på nerverøttene på grunn av prolaps eller slitasje kan dette gi smerter ut i armene. På samme måte kan låsninger/subluksasjoner i nakken og triggerpunkter i nakkemusklene forårsake ansikts smerter, flere typer hodepine og også utløse migrene.

 

Undersøkelsen

Individuell vurdering er en forutsetning for en riktig diagnose og et vellykket behandlingsresultat. De fleste funksjonsfeil i nakken sees ikke på røntgen eller MR.

Den viktigste informasjonen får man gjennom samtale med pasienten og den kliniske undersøkelsen der man tar og kjenner på nakkeleddene og muskulaturen. Terapeuten må derfor bruke god tid første gang for å lokalisere og nedtegne disse funksjons feilene da det er disse som danner en stor del av grunnlaget for den videre behandling.

Smerter i nakken er en vanlig lidelse. I løpet av et år opplever nesten halvparten av befolkningen å ha vondt i kortere eller lengre perioder. Nakkesmerter kan ha mange årsaker, og for de fleste er symptomene forårsaket av flere faktor

Årsaker

Som vi skal se av listen nedenfor, finnes det en rekke årsaker til nakkesmerter. De fleste årsakene er som regel enkle å behandle forutsatt at det foreligger riktig diagnose.

Fastlåste ledd i nakkesøylen kan uten tvil forårsake hodepine og migrene. Slike låsninger synes ikke på røntgenbilder, men lokaliseres lett av en terapeut som er spesialisert innenfor manipulasjon, som for eksempel en kiropraktor. For å gjenopprette normal bevegelighet benytter kiropraktoren seg av spesifikk manipulasjonsbehandling.

Anspente muskler kan forekomme både i nakken og skuldrene hos denne pasientgruppen. Mange er ikke klar over at hodepine og migrene også kan utløses av anspente muskler i hodebunnen og at det ofte er like viktig å behandle denne muskulaturen for å bli frisk.

dette er «knuter» i muskler og senefester som kan forårsaker sterke og utstrålende smerter i hele hodet. Triggerpunktene gir smerte etter et bestemt mønster og er som regel enkle å lokalisere.

Mange pasienter har smerter fordi det er kronisk betennelse i nakkemuskulaturen eller i senefestene der de fester seg hodeskallen. Slike betennelser må ikke forveksles med infeksjoner (som skyldes bakterier eller virus). Betennelser kan behandles på flere måter. Vanligst er kortisoninjeksjoner, betennelsesdempende medisiner (NSAID), trykkbølgebehandling, akupunktur og intramuskulær stimulering (IMS).

Det er ikke uvanlig at kjevespenninger forårsaker «muskelknuter» og nedsatt bevegelighet i nakkevirvlene. Resultatet kan gi intens hodepine og migrene selv om pasienten ikke merker kjevespenningene.

Mange pasienter bruker for mye smertestillende medisiner. Etter en tid kan dette forårsake avhengighet, forgiftning og kronisk hodepine. Det er viktig at terapeuten din har full oversikt over hvilke medisiner du bruker til daglig.

Forandringer i kroppsholdninger på grunn av dårlige arbeidstillinger og/eller funskjonsfeil i muskel- eller skjelettsystemet. 

Over tid kan ledd og tilhørende muskulatur stivne på grunn av feilbelastning eller for lite belastning. Dette kan forårsake smerter og spenninger i tillegg til kompensasjoner i andre kroppsdeler.

Når den stabiliserende muskulaturen rundt ett eller flere ledd er for svak eller ikke fungerer tilfredsstillende, får man muskulær instabilitet. 

Slitasjeforandringer sees ofte i nakkesøylen og er som regel resultatet av lang tids feilfunksjon. 

I nakkesøylen kan forårsake irritasjon på nerver og omkringliggende strukturer. 

Når skiven mellom virvlene sprekker og skivekjernen presses ut, kalles det prolaps. Akutte og store prolapser kan irritere nerverøtter og forårsake sterke smerter i nakken og ut i armene, i verste fall lammelser. Likevel er det slik at nesten 50% av befolkningen har prolaps uten at dette forårsaker smerter.

Oppstår når smertefibrene i det ytterste laget av mellomskivene blir utsatt for irritasjon, enten på grunn av sprekkdannelser i skiven eller når skivekjernen presses frem- eller bakover ved bestemte typer aktivitet. 

  • hormonelle forstyrrelser
  • Lavt blodsukker
  • Matintoleranse
  • Bittfeil
  • Psykosomatiske plager
  • overforbruk av medisiner.
Previous slide
Next slide

Behandlingsformer

Dette er en oversikt over de behandlingsformene man vanligvis har best resultater med på pasienter med smerter i nakken.

Er spesifikke grep terapeuten utfører for å løse opp ledd med nedsatt bevegelighet. Manipulasjonsbehandling virker raskt og vanligvis merker man bedre bevegelighet ganske kort tid etter behandling. Manipulasjonsbehandling er effektiv mot låsninger i nakke, rygg og bekken, men også på ledd i ekstremitetene; skulder, albue, håndledd, hofter, knær, ankler, føtter, tær og fingre.

Når man trykker på «aktive» triggerpunkter, reproduserer man den smerten pasienten plages av til vanlig. Det finnes flere metoder for å behandle triggerpunkter. Den vanligste er å trykke hardt på punktet i ett til to minutter inntil smerten avtar. Triggerpunkter kan også behandles med IMS, kortisoninjeksjoner, trykkbølgebehandling samt en rekke andre metoder.

Kraftig og dyp massasje som bryter opp spenninger og muskelknuter. Teknikken brukes både på langs og på tvers av muskelfibrene. Denne metoden benyttes sjelden på pasienter med akutt skade.

En form akupunktur som brukes spesifikt på muskelknuter, muskelspenninger og betennelser. Når nålen treffer riktig, opplever man ofte at muskelen får en «rykning», for deretter å slappe av.

Trykkbølger er en serie med hurtige slag som trenger opptil 35 mm under huden og løser opp kroniske betennelser i muskulatur og senefester. Dette er en metode som sjelden benyttes på pasienter med akutte skader.

Noen pasienter har nytte av å ta medisiner som en del av behandlingen. Enkelte vil måtte bruke smertestillende medisiner en lengre periode, kanskje resten av livet. Medikamentene reduserer smerteopplevelsen på ulike måter, for eksempel ved å dempe aktiviteten i nervesystemet eller ved å ta bort den betennelsesreaksjonen mange pasienter har når de er smertepåvirket. Uansett medisinering er det viktig at dette gjøres under veiledning av pasientens fastlege eller en smertelege i samarbeid med terapeuten. Et grunnprinsipp innenfor smertebehandling er «føre var». Det vil si at det alltid lønner seg å dempe smerten og betennelsen så tidlig som mulig. På den måten vil en trenge mindre medikamenter og reduserer sjansen for at smertene blir kroniske.

En gammel kinesisk behandlingsform med lange tradisjoner. Akupunkturens smertedempende effekt er godt dokumentert. I tillegg har behandlingen god effekt på blodsirkulasjonen, mage- og tarmsystemet, immunforsvaret og den psykiske helsen.

Når man skal behandle kjeveleddet og tilhørende muskulatur, må man alltid ta nakken og kraniet med i betraktning. Disse tre strukturene påvirker hverandre likeverdig, og en funksjonsfeil i ett område vil ofte forårsake funksjonsfeil i de andre områdene. Kjeve-, nakke- og hodebunn muskulaturen trenger derfor ofte spesifikk massasje i tillegg til manipulasjonsbehandling av nakkevirvlene. Mange må også bruke en tilpasset bittskinne i en periode for å avspenne bittet. I spesielle tilfeller kan det være nødvendig å slipe ned forhøyde kroner eller fyllinger hos en tannlegen.

For mange kan omlegging av kostholdet gi stor gevinst i forhold til muskel- og skjelettsmerter, men også med tanke på vekt og generell helse. Terapeutene våre arbeider etter prinsippet om multimodal behandling, vil derfor anbefale et variert kosthold med lite karbohydrater og riktig tilførsel av fettsyrer samt viktige vitaminer og mineraler. Enkelte pasienter kan ha hodepine, migrene eller andre smertetilstander på grunn av matintoleranse. Dette er en betydelig mer kompleks lidelse som det kreves avanserte blodprøver for å finne ut av. Dersom det er mistanke om matintoleranse, vil pasienten bli henvist til ernæringsterapeuter med kompetanse på dette området.

En behandlingsmetode som brukes på pasienter som har utstrålende smerter i setet eller i bena på grunn av prolaps eller skiveprotusjon, eller spinal stenose. 

I kinesiotape-metoden bruker vi den elastiske tapen over og rundt musklene slik at den støtter og assisterer musklene og motvirker overspenning. Tapen legges på huden med forskjellige patenterte teknikker. Tapen kan benyttes til å redusere belastningen på bånd og ligamenter. Denne metoden brukes sjeldent alene, men som et supplement til annen behandling. 

Yoga er fysiske øvelser med langsom strekk og uanstrengt pust. Yoga har en dyp avspennende effekt på kroppslige og mentale spenninger. Over tid opplever mange mindre stress, mindre smerter og bedre søvnkvalitet. Meditasjon gjør mange mer avslappet og avstemt. Meditasjon tar sikte på å øke din bevissthet i forhold til deg selv og omgivelsene, slik at du er mer “tilstede” her og nå og i mindre grad lar deg påvirke av negative tanker. 

Timebestilling

Vi ønsker at du raskt skal få time hos oss.
Bruk vår onlinebestilling og finn ønsket tidspunkt.

Finner du ikke time på nett, kan du ringe oss direkte

Your Cart

Hva leter du etter?