Hodepine

Hodepine

Hodepine er en av våre vanligste plager og årsakene er ofte sammensatte. Hos Meraki Helse vil et tverrfaglig helseteam finne årsakene og tilby riktig behandling. De vanligste typer hodepine kommer fra nakke, skuldre og kjeve. Men ved samtale og en grundig undersøkelse vil vi kunne avdekke andre årsaker som trenger videre undersøkelser hos andre helseaktører. Du skal derfor føle deg trygg på at du får den rette behandlingen hos oss.

 

Det finnes mange former for hodepine og migrene. Enkelte hevder at så mange som 70 prosent av alle migrenepasienter ikke har fått riktig diagnose.  Mange med migrene har også hodepine, og i det medisinske miljøet har man vært opptatt av å klassifisere hodepiner i forskjellige kategorier som for eksempel spenningshodepine, nakkehodepine, kronisk daglig hodepine osv.

 

Selv om mange hodepiner ligner hverandre, er det nesten ingen som er like. Et vellykket resultat av behandling er derfor avhengig av en individuell tilnærming til problemet. Mange pasienter opplever at hodepine eller migrene utløses av smerter i nakken, kjeven og skuldrene, mens andre opplever at lukter, matvarer eller hormonelle svingninger kan være utløsende årsak. Fordi det er så mange faktorer som kan utløse hodepine og migrene, bør terapeuten som utreder disse pasientene ha kunnskap om alle faktorene for å finne årsakene til pasientens hodepine.

Smertebildet hos pasienter med hodepine og/eller migrene er svært variert. Noen er gjerne gjennom en rekke forstadier før migrenen slår ut, er det andre som får relativt akutte smerter uten særlig forvarsel. En migrene kan vare fra 4 til 72 timer, mens andre typer hodepine kan være mindre intense, lokalisert til bestemte områder i hodet og/eller tilstede nesten daglig.

Noen har smerter i hele hodet, mens andre har smerter i bestemte områder som for eksempel tinningen, rundt øyet, øret eller pannen. Alle disse symptomene gir verdifull informasjon til terapeuten som kjenner til de fleste faktorer som utløser hodepine og migrene.

Undersøkelse av hodepine og migrene

Den viktigste informasjonen får terapeuten gjennom samtale med pasienten og den kliniske undersøkelsen. Den kliniske undersøkelsen innebærer blant annet at man kjenner på pasientens nakke, kjeve ledd, skulder og halsmuskulatur samt kranium for å lokalisere feil som forklarer hodesmertene. Slike funksjonsfeil er ikke synlige på røntgen. En terapeut må derfor bruke god tid første gang for å lokalisere disse funksjonsfeilene da det er disse som danner en stor del av grunnlaget for behandlingen. I samtalen får man informasjon om andre faktorer som kan være årsak til hodepinen. Det være seg hormonelle forhold, kosthold og andre faktorer av betydning.

For å behandle hodepine og migrene er det en forutsetning at man forstår at årsakene kan være mange og sammensatte.

Årsaker

Nedenfor er en liste over de vanligste årsakene til hodepine og migrene:

Fastlåste ledd i nakkesøylen kan uten tvil forårsake hodepine og migrene. Slike låsninger synes ikke på røntgenbilder, men lokaliseres lett av en terapeut som er spesialisert innenfor manipulasjon, som for eksempel en kiropraktor. For å gjenopprette normal bevegelighet benytter kiropraktoren seg av spesifikk manipulasjonsbehandling.

Anspente muskler kan forekomme både i nakken og skuldrene hos denne pasientgruppen. Mange er ikke klar over at hodepine og migrene også kan utløses av anspente muskler i hodebunnen og at det ofte er like viktig å behandle denne muskulaturen for å bli frisk.

dette er «knuter» i muskler og senefester som kan forårsaker sterke og utstrålende smerter i hele hodet. Triggerpunktene gir smerte etter et bestemt mønster og er som regel enkle å lokalisere.

Mange pasienter har smerter fordi det er kronisk betennelse i nakkemuskulaturen eller i senefestene der de fester seg hodeskallen. Slike betennelser må ikke forveksles med infeksjoner (som skyldes bakterier eller virus). Betennelser kan behandles på flere måter. Vanligst er kortisoninjeksjoner, betennelsesdempende medisiner (NSAID), trykkbølgebehandling, akupunktur og intramuskulær stimulering (IMS).

Det er ikke uvanlig at kjevespenninger forårsaker «muskelknuter» og nedsatt bevegelighet i nakkevirvlene. Resultatet kan gi intens hodepine og migrene selv om pasienten ikke merker kjevespenningene.

Mange pasienter bruker for mye smertestillende medisiner. Etter en tid kan dette forårsake avhengighet, forgiftning og kronisk hodepine. Det er viktig at terapeuten din har full oversikt over hvilke medisiner du bruker til daglig.

 • hormonelle forstyrrelser
 • Lavt blodsukker
 • Matintoleranse
 • Psykosomatiske plager
 • overforbruk av medisiner.

Behandlinger:

De vanligste behandlingsformene for hodepine og migrene

Under følger en oversikt over de behandlingsformene man vanligvis har best resultater med når det gjelder pasienter med hodepine og migrene. Det er likevel viktig å understreke at det kan være nødvendig å bruke helt andre behandlingsformer enn de som er beskrevet, og at det i de fleste tilfeller er nødvendig å kombinere flere behandlinger samtidig for å lykkes.

Er spesifikke grep terapeuten utfører for å løse opp ledd med nedsatt bevegelighet. Manipulasjonsbehandling virker raskt og vanligvis merker man bedre bevegelighet ganske kort tid etter behandling. Manipulasjonsbehandling er effektiv mot låsninger i nakke, rygg og bekken, men også på ledd i ekstremitetene; skulder, albue, håndledd, hofter, knær, ankler, føtter, tær og fingre.

Når man trykker på «aktive» triggerpunkter, reproduserer man den smerten pasienten plages av til vanlig. Det finnes flere metoder for å behandle triggerpunkter. Den vanligste er å trykke hardt på punktet i ett til to minutter inntil smerten avtar. Triggerpunkter kan også behandles med IMS, kortisoninjeksjoner, trykkbølgebehandling samt en rekke andre metoder.

Kraftig og dyp massasje som bryter opp spenninger og muskelknuter. Teknikken brukes både på langs og på tvers av muskelfibrene. Denne metoden benyttes sjelden på pasienter med akutt skade.

En form akupunktur som brukes spesifikt på muskelknuter, muskelspenninger og betennelser. Når nålen treffer riktig, opplever man ofte at muskelen får en «rykning», for deretter å slappe av.

Trykkbølger er en serie med hurtige slag som trenger opptil 35 mm under huden og løser opp kroniske betennelser i muskulatur og senefester. Dette er en metode som sjelden benyttes på pasienter med akutte skader.

Noen pasienter har nytte av å ta medisiner som en del av behandlingen. Enkelte vil måtte bruke smertestillende medisiner en lengre periode, kanskje resten av livet. Medikamentene reduserer smerteopplevelsen på ulike måter, for eksempel ved å dempe aktiviteten i nervesystemet eller ved å ta bort den betennelsesreaksjonen mange pasienter har når de er smertepåvirket. Uansett medisinering er det viktig at dette gjøres under veiledning av pasientens fastlege eller en smertelege i samarbeid med terapeuten. Et grunnprinsipp innenfor smertebehandling er «føre var». Det vil si at det alltid lønner seg å dempe smerten og betennelsen så tidlig som mulig. På den måten vil en trenge mindre medikamenter og reduserer sjansen for at smertene blir kroniske.

En gammel kinesisk behandlingsform med lange tradisjoner. Akupunkturens smertedempende effekt er godt dokumentert. I tillegg har behandlingen god effekt på blodsirkulasjonen, mage- og tarmsystemet, immunforsvaret og den psykiske helsen.

Når man skal behandle kjeveleddet og tilhørende muskulatur, må man alltid ta nakken og kraniet med i betraktning. Disse tre strukturene påvirker hverandre likeverdig, og en funksjonsfeil i ett område vil ofte forårsake funksjonsfeil i de andre områdene. Kjeve-, nakke- og hodebunn muskulaturen trenger derfor ofte spesifikk massasje i tillegg til manipulasjonsbehandling av nakkevirvlene. Mange må også bruke en tilpasset bittskinne i en periode for å avspenne bittet. I spesielle tilfeller kan det være nødvendig å slipe ned forhøyde kroner eller fyllinger hos en tannlegen.

For mange kan omlegging av kostholdet gi stor gevinst i forhold til muskel- og skjelettsmerter, men også med tanke på vekt og generell helse. Terapeutene våre arbeider etter prinsippet om multimodal behandling, vil derfor anbefale et variert kosthold med lite karbohydrater og riktig tilførsel av fettsyrer samt viktige vitaminer og mineraler. Enkelte pasienter kan ha hodepine, migrene eller andre smertetilstander på grunn av matintoleranse. Dette er en betydelig mer kompleks lidelse som det kreves avanserte blodprøver for å finne ut av. Dersom det er mistanke om matintoleranse, vil pasienten bli henvist til ernæringsterapeuter med kompetanse på dette området.

De farligste signalene ved hodepine og migrene

Dersom du er usikker på hva hodepinen skyldes, bør du bestille time for nærmere utredning.

Livstruende sykdommer som for eksempel hjernesvulst, hjernehinnebetennelse og hjerneslag har hodepine som symptom.

Vi anbefaler at du øyeblikkelig går til lege hvis smerten har noen av disse formene:

 • Dersom hodepinen kommer plutselig, er intens og en type du aldri har hatt før.
 • Dersom hodepinen er gradvis økende.
 • Dersom hodepine etterfølges av feber.
 • Dersom du opplever nedsatt følelse eller lammelser av hodepinen.
 • Dersom hodepinen kommer for første gang etter at du har fylt 50 år.
 • Dersom du har migrene som alltid opptrer på samme side av hode.
 • Søvnplager

Timebestilling

Vi ønsker at du raskt skal få time hos oss.
Bruk vår onlinebestilling og finn ønsket tidspunkt.

Finner du ikke time på nett, kan du ringe oss direkte

Your Cart

Hva leter du etter?