Patellofemoralt smertesyndrom

Patellofemoralt smertesyndrom

Patellofemoralt smertesyndrom (PFS) defineres som smerter bak/rundt kneskålen hvor det ikke er mulig å finne en nøyaktig smertegivende struktur via tester eller billeddiagnostikk.

Dette er den vanligste idrettsmedisinske lidelsen i kneet og forekommer ofte hos idrettsaktiv ungdom, vanligst hos kvinner og jenter. Hos mosjonist joggere har tilstanden størst hyppighet i 40 års alder. Patellofemoralt smertesyndrom kan også noen steder finnes omtalt som «fremre knesmerter» og «løperkne».

ÅRSAK

Leddet mellom kneskålen (patella) og lårbenet (femur ) kalles patellofemoralleddet.  Patella fungerer som en bevegelig vektstang og øker momentarmen til lårmusklene. Kontakten mellom patella og femur starter ved ca 20 graders bøy og øker ved ytterligere bøying av kneleddet. Maksimum nåes på 90 grader.

 

PFS kan skyldes flere faktorer. Faktorer som påvirker leddet kan deles inn i ytre og indre belastning. I forbindelse med fysisk aktivitet, vil ytre belastning være kroppens kontakt med bakken, og er derfor moderert av kroppsvekt, underlag og skotøy. I en vektbærende stilling vil en økt bøy i kneet øke belastning på patellofemorale leddet.

 

Stabiliteten i patellofemoralleddet involveres også av dynamiske og statiske stabilisatorer som kontrollerer bevegelsene av patella i leddet og kalles «patellar tracking». Patellar tracking kan endres ved ubalanse i de stabiliserende kreftene som påvirker fordelingen av kreftene og dermed belastningen av strukturene i leddet. Endringer i patellar tracking kan skyldes problemer i ankel, hofter/bekken eller i kneet i seg selv, og som utgjør de indre faktorer.  

 

SYMPTOMER

Smertene beskrives som diffuse knesmerter som fremkommer ved aktiviteter som løp, hopp, trappegang eller huksittende stillinger.  Tilstanden utvikler seg som regel gradvis og kan beskrives som smerter bak, rundt eller under kneskålen, noen ganger kan det også være verk i knehasen. Smertene kan variere alt fra mild og svak til sterk; som regel verst under og etter belastning, men kan også være smertefullt dersom man sitter lenge med bøyd kne.

 

VURDERING

PSF diagnostiseres gjennom grundig klinisk undersøkelse.  Da disse smertene ofte har årsak i feilfunksjon av andre omkringliggende strukturer er det viktig å analysere funksjon generelt for å finne fram til nøyaktig årsak bak smertene. Våre kiropraktorer vil også kunne henvise til bildediagnostikk for å utelukke eventuelle andre/relaterte diagnoser.

 

BEHANDLING

Konservativ behandling har vist seg å være det beste for denne tilstanden. Behandling består av kontrollering av treningsmengde, korrigering av akseavvik samt et individuelt oppsatt rehabiliteringsprogram som fokuserer på å korrigere skjevbelastninger på patella gjennom f.eks. å styrke lårmuskler og setemuskler, samt balansereaksjoner.  Behandlingen sikter på å gi en mer korrekt energioverføring i aksen mellom hofte og underlaget.

 

HVA KAN DU GJØRE SELV

Redusere belastning; korte ned løpeturene, redusere motstand, unngå dype bøy og redusere støt for å lindre smerte og irritasjon i leddet. Is kan også dempe smertene.  Det kan også være hensiktsmessig å vurdere om skotøyet er hensiktsmessig. Dette vil også kunne virke forebyggende mot eventuelle tilbakefall i tillegg til stabilitetsøvelser.

Timebestilling

Vi ønsker at du raskt skal få time hos oss.
Bruk vår onlinebestilling og finn ønsket tidspunkt.

Finner du ikke time på nett, kan du ringe oss direkte

Your Cart

Hva leter du etter?