Kjevesmerter

Kjevesmerter

Kjevesmerter og kjevespenninger er et utbredt problem, og utløses som regel av stress.

Foruten kjevesmerter og spenninger i kjevemuskulaturen kan kjevespenninger forårsake en rekke symptomer; blant annet hodepine, svimmelhet og nakkesmerter.

Kjevespenninger opparbeides som regel over mange år og over tid kan kjevespenninger forårsake slitasje på tenner og forandringer i bittet. I tillegg vil kjevespenninger forårsake spenninger i nakkemusklene og påvirke funksjonen av de øverste nakkevirvlene. Dersom man skal få bukt med problemet må man ofte kombinere behandling på nakken og kjeven.

I noen tilfeller kan det være nødvendig å bruke en bittskinne for å avlaste bittet. Pasienter med kjevespenninger reagerer raskt på riktig behandling.

Årsaker

Nedenfor kan du lese om noen av årsakene til kjevespenninger.

Nedsatt bevegelighet i ledd i nakkesøylen er en vanlig årsak til smerter og plager i armen. Leddlåsninger synes ikke på røntgenbilder, men kan lokaliseres av en terapeut med spesialisering innenfor manipulasjonsbehandling. Manipulasjonsbehandling er det mest effektive for å løse opp leddlåsninger.

«Knuter» i muskulaturen som gir smerte og ubehag. De er lette å oppdage, og behandles best med muskelterapi eller akupunktur

Triggerpunkter er knuter i muskler og senefester som forårsaker strålesmerter til andre områder.

Noen ganger kan for høye fyllinger eller kroner forårsake ubalanse i kjevemuskulaturen. I så fall kan en tannlege slipe til bittet slik at biteflatene synkroniseres.

Dersom det er stivhet i ledd eller muskler i nakken kan stress utløse smerter i dette området, men stress er som regel ikke årsaken, men heller den utløsende faktor.

Behandlinger:

De vanligste behandlingsformene for kjevesmerter og kjevespenninger

Under følger en oversikt over de behandlingsformene man vanligvis har best resultater med når det gjelder pasienter med kjevespenninger. I noen tilfeller kan det være nødvendig å benytte flere behandlingsformer samtidig for best mulig resultat.

Er spesifikke grep terapeuten utfører for å løse opp ledd med nedsatt bevegelighet. Manipulasjonsbehandling virker raskt og vanligvis merker man bedre bevegelighet ganske kort tid etter behandling. Manipulasjonsbehandling er effektiv mot låsninger i nakke, rygg og bekken, men også på ledd i ekstremitetene; skulder, albue, håndledd, hofter, knær, ankler, føtter, tær og fingre.

Når man trykker på «aktive» triggerpunkter, reproduserer man den smerten pasienten plages av til vanlig. Det finnes flere metoder for å behandle triggerpunkter. Den vanligste er å trykke hardt på punktet i ett til to minutter inntil smerten avtar. Triggerpunkter kan også behandles med IMS, kortisoninjeksjoner, trykkbølgebehandling samt en rekke andre metoder.

Kraftig og dyp massasje som bryter opp spenninger og muskelknuter. Teknikken brukes både på langs og på tvers av muskelfibrene. Denne metoden benyttes sjelden på pasienter med akutt skade.

En form akupunktur som brukes spesifikt på muskelknuter, muskelspenninger og betennelser. Når nålen treffer riktig, opplever man ofte at muskelen får en «rykning», for deretter å slappe av.

Manuelle teknikker som brukes for å avspenne muskulatur og hinner i hodebunnen.

Det finnes flere typer bittskinner på markedet. Bittskinner brukes bare om natten og er som regel bare et midlertidig hjelpemiddel som sammen med andre behandlingsmetoder hjelper å normalisere kjeve- og bittfunksjonen.

Yoga er fysiske øvelser med langsom strekk og uanstrengt pust. Yoga har en dyp avspennende effekt på kroppslige og mentale spenninger. Over tid opplever mange mindre stress, mindre smerter og bedre søvnkvalitet.

Meditasjon gjør mange mer avslappet og avstemt. Meditasjon tar sikte på å øke din bevissthet i forhold til deg selv og omgivelsene, slik at du er mer «tilstede» her og nå og i mindre grad lar deg påvirke av negative tanker.

Hvor kan jeg få hjelp?

Har du problemer med kjevesmerter eller kjevespenninger? Meraki Helse tilbyr et tverrfaglig helseteam, som sammen finner årsakene og riktig behandling. Vi tilbyr utredning, behandling og forebygging.

Timebestilling

Vi ønsker at du raskt skal få time hos oss.
Bruk vår onlinebestilling og finn ønsket tidspunkt.

Finner du ikke time på nett, kan du ringe oss direkte

Your Cart

Hva leter du etter?