Behandling av barn

Behandling av barn – voksesmerter og andre muskel- og skjelettplager:

Barn og unge har ofte plager og smerter i muskel- og skjelettet. Dette kan være i form av voksesmerter, men også andre lidelser kan utløse smerter.

Kiropraktorbehandling:

Kiropraktisk behandling av barn utføres først etter en grundig samtale med mor/far, der alt fra svangerskapet til fødsel og sove- spisemønster er viktige faktorer for å få et helhetsinntrykk av barnet. Deretter undersøker kiropraktoren barnets bevegelighet i ryggsøylen, reflekser, og vurderer barnets bevegelsesmønster.

Barn i barnehage/skolealder og ungdom vil også ha glede av kiropraktisk behandling. Skolebarn har andre plager enn tenåringer, og behandlingen tilpasses barnets behov. Felles for all behandling av barn er at kiropraktoren vil oppfordre til aktivitet og trening for å bedre barnets styrke, koordinasjon, balanse og stabilitet rundt ryggsøylen, samt gi råd om kosthold og sittestilling. Kiropraktoren har også et tett samarbeid med en fysioterapeut der det er behov for dette.

 

Fysioterapibehandling:

Fysioterapeuter jobber med forebyggende og behandlende tiltak som omfatter blant annet manuelle teknikker og spesielt tilrettelagte øvelser.

Mange barn med holdningsproblematikk kan også ha feilstilling i fot. Derfor kan ganganalyse gjort av fysioterapeut/kiropraktor indikere behov for såletilpasning for å korrige feilstilling. Hos de minste barna kan innleggssåle også fungere som et forebyggende tiltak. Hos de større barna kan såler hjelpe mot belastningsskader og smerter i hæl, kne og hofte, samt rygg.

Previous slide
Next slide

Voksesmerter kjennetegnes som diffuse muskelsmerter i fremside lår, baksiden av knær og bakside legger i barn. 37% av barn i alderen 4-6 år rammes av dette, men forekomsten kan være fra 2-50% av barn i alderen 3 til 12 år. Mekanismen er enda ikke kjent. Smertene opptrer typisk i perioder hvor barnet gjerne har vært ekstra aktivt. Smertene gjør det ofte vanskelig for barnet å sovne da disse smertene melder seg om kvelden og de kan også tiltre når barnet sover og vekke barnet om natten. De varer ca 30-60 min og går så over av seg selv. Som foreldre er det vanskelig å vite hva man skal gjøre. Mange foreldre har selv erfaring med voksesmerter fra egen barndom, men kjenner likevel på en maktesløshet når egne barn har vondt.

 

Dersom smertene er på dagtid eller man har vondt i leddene, observerer hevelse eller kun har smerter på en side så bør man utelukke andre årsaker til smertene. Voksesmerter påvirker ikke barns ønske om å være i bevegelse så dersom man har smerter i bena som gjør at barna velger annerledes i forhold til fysisk aktivitet er det også grunn til å få undersøkt barnet.

Hvis man undersøker barna og ser på det totale kliniske bildet, altså når smertene oppstår, hvor de oppstår, ser på hvordan barnets bevegelsesmønster er, undersøker funksjon i rygg/bekken, hofter, knær, ankler og føtter så kan man avdekke andre årsaker til at barnet har smerter i bena.

 

En undersøkelse hos kiropraktor og/eller fysioterapeut vil kunne avdekke om det er andre årsaker til smertene. Dersom der er funn ved klinisk undersøkelse som avdekker overbelastninger eller feilbelastninger kan kiropraktoren eller fysioterapeuten hjelpe til med en behandlingsplan bestående av behandling og øvelser. Ved behov vil det henvises videre til lege eller legespesialist.

 

“Vanlige” voksesmerter vil gå over av seg selv. Det er studier som viser at uttøyning kan ha en viss effekt.

 

Les mer om voksesmerter her.

av medisinsk akupunkturbehandling er svært lavt.

Ryggsmerter hos barn og unge er kanskje mer vanlig enn man tror. Mange ser for seg at ryggplager hører til den voksne delen av befolkningen og at barna er spart. Studier har vist at opptil 80% av barn opplever rygg og nakkesmerter over en periode på 2 år og at for de fleste er det milde og forbigående symptomer, men for 30% av barna kan smertene være betydelige.

Psykososiale faktorer har vist seg å være viktig i søken etter årsak, men en kartlegging innebærer å få oversikt over hva som potensielt kan ha betydning for barnets ryggplager. Er det mye ensformig belastning, har barnet skadet seg eller er det noe med bevegelsesmønsteret som gir uheldige kompenseringer? Kan noe være medfødt? Det er viktig å ta barn på alvor. Det er mye som tyder på at de som har plager som barn oftest har plager de har med seg inn i voksenlivet.

En kiropraktor kan undersøke, diagnostisere og behandle ditt barn samt gi veiledende råd. Ved behov vil barnet blir henvist til lege eller legespesialist.

Svært mange skolebarn, opptil hele 80% (både barneskole og ungdomsskole) rapporterer smerter i knærne.

Knærne er store ledd og som tåler mye belastning når vi kryper, går, løper, hopper, og faller. Det er flere strukturer som må vurderes når et barn har vondt i et kne og det kommer veldig an på om smertene har kommet gradvis over tid eller om det har skjedd en skade i en gitt situasjon. Kan det være en skade på benet, brusken, leddbåndene? Kan det ha skjedd en skade på menisk, senefeste? Hva med musklene? Er der tegn på en betennelse?

Typiske belastningsskader på knær hos barn og unge er Schlatters sykdom hvor man får en betennelse i senefeste på leggbenet, rett under kneskålen. Sinding-Larsens sykdom kalles det når senen som festes mot kneskålen er skadet eller betent. Begge disse tilstandene vil ofte gå over, men det kan ta lang tid. En kiropraktor og/eller en fysioterapeut kan undersøke barnet for å se om der kan være biomekaniske årsaker til at plagene oppstår og at man kan komme med forslag til øvelser og behandling som kan hjelpe for selve problemet, men og for å forebygge kompenseringsmønster i kroppen som kan oppstå når man har smerter.

Der er studier som har vist at trening som gir sterk kjernemuskulatur rundt bekken og rygg kan forebygge kneskader hos barn og unge.

Det oppfordres generelt at barn og unge med smerter i knær må tilpasse aktivitetene og treningsøktene sine ettersom smerteintensitet, men at det er viktig for barn å delta både for å være sosial med andre barn samt ikke bli passiv da fysisk aktivitet i barne- og ungdomsårene er svært viktig for utvikling og helse generelt.

Hvor kan jeg få hjelp?

Har du et barn med voksesmerter eller andre muskel-/skjelettsmerter? Meraki Helse tilbyr et tverrfaglig helseteam, som sammen finner årsakene og riktig behandling. Vi tilbyr utredning, behandling og forebygging.

Timebestilling

Vi ønsker at du raskt skal få time hos oss.
Bruk vår onlinebestilling og finn ønsket tidspunkt.

Finner du ikke time på nett, kan du ringe oss direkte

Your Cart

Hva leter du etter?