Jumpers knee

JUMPERS KNEE

Jumpers knee / hoppkne er en lidelse i patellarsenen (sene som går fra kneskjellet og ned til øvre del av leggbeinet) og er en vanlig tilstand hos idrettsutøvere og aktive mosjonister. 

SYMPTOMER:

Ved Jumper’s knee / hoppkne vil det ofte være smerter ved løp, hopp og ved trykk mot senefestet. Jumper’s knee kan klassifiseres på følgende måte:

GRAD             SYMPTOMER
ISmerter etter trening
IISmerter ved aktivitetsstart, som gir seg etter oppvarming, men som kommer tilbake etter trening
IIIaSmerter under og etter aktivitet, men vedkommende kan delta i konkurranse og trening på samme nivå som vanlig
IIIbSmerter under og etter aktivitet og vedkommende kan ikke delta på samme nivå som før
IVTotalruptur av senen

 

 

Smertene er lokalisert til senefestet ved den nedre kanten av kneskjellet. I noen tilfeller sitter smertene derimot ovenfor kneskjellet i senefestet til den store lårmuskelen som heter Quadriceps. Dette kalles Quadriceps tendinopati.

Smertene kan debutere på litt ulikt vis. Noen får smerter etter hopp, landing eller løft. Andre opplever symptomdebut etter en hard treningsøkt, og hos noen kommer smertene mer gradvis. Årsaken til lidelser i patellar-/quadricepssenen er som regel  en overbelastning av senevevet over tid, selv om den kan synes akutt. Rask økning i treningsbelastning, feilstillinger i fot, akseavvik mellom fot og kne, dårlig stabilitet i hofte,kne,fot, hardt underlag og dårlige sko er noen av faktorene som kan gi en overbelastning av senen.

Den best dokumenterte behandlingen for hoppkne/ jumper’s knee er styrketrening. Ofte står valget mellom eksentrisk trening eller sakte-tung styrketrening: HSR «heavy-slow resistance training»  Dette gjøres i et program som går over minst 3 mnd. Begge behandlingsmetodene er noe tidkrevende, men gir gode resultater. Det er også en del dokumentasjon på behandling med trykkbølge ved disse lidelsene. Ellers er det viktig å behandle eventuelle andre feilfunksjoner som kan være underliggende årsak til at problemet har oppstått. Et redusert aktivitetsnivå er nødvendig under behandling av tilstanden og deretter en gradvis kontrollert opptrappning.

Diagnosen stilles etter sykehistorie og en grundig funksjonell undersøkelse. Vurdering av fottøy, treningsbelastning, fotstilling og funksjonell vurdering i forhold til belastningsmønster er viktig å kartlegge. MR eller ultralydundersøkelse kan være et supplement til den kliniske undersøkelsen. Denne type undersøkelse gjør at vi kan stille en mer presis diagnose og lokalisere problemområdet nøyaktig, noe som vil gjøre at behandlingene blir mer spesifikk.

HVA KAN DU GJØRE SELV?

Ofte vil sykling med lett belastning være et godt alternativ ved hoppkne/ jumper’s knee. Det er viktig at du følger opp øvelser som du har fått av terapeut. Dette er avgjørende for et vellykket behandlingsutfall ved plager i patellarsenen.

FOREBYGGING

Seneplager som Jumper’s knee kan forebygges ved å øke treningsmengde gradvis og ikke for mye for fort. Bruke gode sko med solid demping og eventuelt såler hvis du har behov for det. Vær nøye med  bevegelighets- og styrketrening av muskulatur i sete og lår. Unngå hardt underlag og asfalt løping hvis mulig. Tren variert; kroppen vår liker variasjon.

Hvor kan jeg få hjelp?

Meraki Helse tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Timebestilling

Vi ønsker at du raskt skal få time hos oss.
Bruk vår onlinebestilling og finn ønsket tidspunkt.

Finner du ikke time på nett, kan du ringe oss direkte

Your Cart

Hva leter du etter?